top of page
Diana-%282%29---Kopie---Kopie.gif

Zivotopis

Diana Brekalo rođena je u Stuttgartu u Njemačkoj 1985. Počela je svirati klavir već s četiri godine. Po završetku rane glazbene izobrazbe, sa šest godina, počela je s učenjem klavira kod profesorice Ane Hartauer koja je ubrzo preminula. Njezina nova dugogodišnja profesorica, Monika Đurđeman odmah je primijetila da je Diana svestrano nadarena i jednako dobra u glasovirskoj pratnji, solo sviranju i kao komorna pijanistica. Pohađajući glazbenu školu u Stuttgartu dobivala je nastavu povećanog intenziteta i bila u nadarenoj klasi ( takozvanoj STUVO ) koja je priprema za glazbeni studij pa je tu nastavu stipendiralo Ministarstvo kulture Baden-Württemberga.

Pohađala je tečajeve komorne glazbe kod profesora Mihaela Uhdea u Ochsenhausenu , kod profesora Gleissnera, kao i majstorski klavirski tečaj kod profesora Gerda Lohmeyera.     

U natjecanjima solo klavira već s dvanaest godina osvaja četiri puta prvo mjesto, dva prva mjesta na natjecanjima komorne glazbe "Jugend Musiziert", dobiva stipendiju "Oskar i Vera Riter Stiftung" i posebnu nagradu "Förderpreis" banke Kreissparkasse Baden-Württemberg. 1996. godine sudjelovala je na Festivalu nove glazbe u Hrvatskoj Podravskoj Slatini. Na osobni poziv internacionalno poznatog skladatelja Milka Kelemena.

.Mnogobrojna gostovanja u najrenomiranijim raznim gradovima Evrope, , Kine, Amerike, Japana, Andore, na radiju i televiziji u Evropi kao i Kini,Rusiji i Americi nastupi u ulozi solistice s Londonskim Kraljevskim Filharmonijskim Orkestrom, , Stutgartskom filharmonijom,Dubrovackim simfonijskim orkestrom i brojnim drugima.

 

Kao solopijanistica nositeljica je sljedećih odličja:

1999: 1. odličje na internacionalnom klavirskom natjecanju u Pinerolu, Italija

1998: 1. Savezna nagrada Njemačke na natjecanju "Omladina Njemačke"

2000: 1. odličje na četrnaestom internacionalnom klavirskom natjecanju na Ibizi u    Španjolskoj

2009:1. Internacionalna nagrada na natjecanju klavirskih koncerta Croydon - London,

2010: 1. nagrada Domovnica Večernjeg lista čitatelja i gledatelja za najbolju glazbenicu   pijanisticu hrvatske dijaspore u Bad Homburgu 

​1997 : druga nagrada na Mattehaes-Klavirski natjecanje 

2000:  druga nagrada na francusko-njemačkom "Lions Club"- klavirsko natjecanje, Karlsruhe

2009: druga odličja na Hastings klavirskom koncert natjecanju u Engleskoj 

2008  odličje menadžerskog direktorija na klavirskom natjecanju Jacques Samuel u Londonu

2008: Treće odličje na Oxford Music Festival Competition

2012: 1. internacionalna nagrada na CGO natjecanju mladih solista, Cambridge Engleska 

​Od ožujka 2001. u predklasi je Stuttgartske visoke glazbene škole, a u veljači 2004. počinje s redovnim studijem kod profesorice Sosane Rudjakov koja uživa svjetski renome. Poslije završenog osnovnog studija u Stuttgartu, u rujnu 2006. nastavlja školovanje na Elitnom Guildhall School of Music and Drama u Londonu u klasi prof. Joan Havill. U međuvremenu završila je  Bachelor of Music (2008)  i poslijediplomski studij Performance Master of Music (2010). Prestižni studij u Engleskoj omogućila joj je stipendija ,,Deutsche Stiftung Musikleben".2007./2008. dobiva Simon Phillis Award i Sergei Rachmaninov Award u Londonu. 2009./10. dobiva Worshipful Companies of Innholders i Insurers kao i Leverhulme Trust.

Diana je 7. travnja 2011. imala svjetsku promociju te debitirala sa, po misljenu međunarodnog tiska, jednim od najboljih svjetskih Londonskim Royal Filharmonijskim Orkestrom u poznatoj koncertnoj Cadogan Hall u Londonu. Izvodila je dva klavirska koncerta, premijeru klavirskog koncerta koji joj je posvetio engleski skladatelj Peter Fribbins, te dodatno Šostakovićev koncert za glasovir,trubu i gudače. Sudeći po izvješću i kritikama međunarodnog tiska bio je to grandiozni uspjeh koji se mogao gledati na svim kontinentima putem Interneta. Snimljen je i live CD koji je objavljen 15. svibnja u Londonu 2012.

Kao solistica svira za međunarodnu donatorsku organizaciju Jehudija Menuhina koja se zove 'Live music Now' u Stuttgartu i Londonu zajedno s duo partnericom, mezzo sopranisticom iz Švedske Mae Heydorn. Od 2010. svira i za 'Making Music' organizaciju u Londonu s poznatom mađarskom violisticom Eniko Magyar i klavirskim triom Solarek.

2010./2011. radila je kao docentica na Sveučilištu Middlesex u Londonu, a od listopada 2011. zaposlena je kao docentica na Visokoj glazbenoj školi u Würzburgu u Njemačkoj.

2014 ponovni poziv od Kraljevske philharmonije,kao solistica,recital u renomiranoj Bridgewater hall u Manchesteru, ponovna turneja u Kini, nastup na internacionalnom ljetnom festivalu u Dubrovniku kao i turnejja po Skandinaviji i koncert u Petrogradu ,Rusiji. 

Od 2014 je davala internacionalne klavirske majstorske tecajeve u kini,  njemackoj  i engleskoj i osim toga je bila clan zirija u klavirskim i  komornim  natjecajima u Londonu i njemackoj. 

bottom of page