top of page
web size-98.jpg

ABOUT DIANA BREKALO

"Bio sam zadivljen Dianinom izvedbom suvremene glazbe koja me inspirirala da napišem za Brekalo klavirsku kompoziciju koja će  pokazati njenu izvanrednu tehniku i muzikalnost",

 

napisao je  Christopher Gunning, svjetski poznati kompozitor filmske glazbe u popratnoj knjižici za nosač zvuka  s  Dianinom izvedbom njegove petostavačne  kompozicije  Sonata za klavir koju je  komponirao  specijalno za Dianu Brekalo.  Promocija CD bila je  u Londonu, 12 prosinca 2015 u    Notting Hill Gate.  BBC je u svom programu emitirao Dianinu izvedbu Sonate za klavir.

 

Vrhunska internacionalna pijanistica Diana Brekalo je svojom izvedbom Rachmaninovog 3. klavirskog koncerta inspirirala  engleskog kompozitora  Petera Fribbinasa  da napiše   koncert  za nju, kojeg je ona premijerno   izvela   7. travnja 2011.  s   Kraljevskim filharmonijskim orkestrom   (Royal Philharmonic Orchester London)  u  Londonu u Cadogan Hallu pod ravnanjem dirigenta Robertasa Šervenikasa.  Istu večer je izvela i  Shostakovichev  Prvi  klavirski koncert  za glasovir, trubu i gudače.  Oba koncerta   Cadogan Hall  je  snimio  uživo za  CD koji je objavljen 15.

svibnja u Londonu 2012.

 

Dianina  muzikalnost privukla je hrvatskog  vodećeg  avangardnog kompozitora Milka Kelemena da joj povjeri  svjetsku premijernu izvedbu svoje kompozicije Sonata oubliée (Zaboravljena sonata). Diana Brekalo je Zaboravljenu sonatu premijerno  izvela u  Londonu u  St. Martin-in-the-Fields  19. svibnja 2015.

 

Suvremeni njemački skladatelj Hubertus Schwinge povjerio je Diani Brekalo snimanje svojih djela na četiri nosača  zvuka nakon što je čuo  Dianinu interpretaciju svojih  nocturna. 

 

 "Oduševio sam se njenim poetičnim pristupom i zaželio da Diana Brekalo snimi CD sa svih 24 nocturna",  izjavio je Hubertus Schwinge na promociji prvog CD s njegovim kompozicijama s naslovom 24 Nocturnes Opus N, u Stuttgartu,  5. listopada 2015. godine.

 

Sva četiri skladatelja su Diani ponudila suradnju u prvom redu radi njene visoke umjetničke vrijednosti,  izuzetno profinjenog osjećaja za izvedbu,  virtuoznosti, zadivljujuće snage i lakoće  da  svojom nadahnutom interpretacijom pokrene publiku.

 

Dianina  izvedba koncerta  Clare Schumman u a-molu, op.7,  s orkestrom  Stuttgart Orchesterverein u  Beethovenovoj dvorani,  u Liederhhalle  u Stuttgartu odabrana je  za  glazbu  za kanadski film The White Fortress koji je predstavljen  2021. na  Međunarodnom filmskom festivalu  Berlinale u Berlinu.

 

Kao pijanistica – glumica  sudjelovala  je u glazbenom teatru 2017. pod vodstvom  direktorice An-Ting Chang u predstavi  Anne Bronte:  Stanar Wildfell Halla  pri čemu je imala centralno mjesto na pozornici tijekom cijele predstave, svirajući različita klavirska djela i istovremeno glumeći.

 

Diana Brekalo je  od 2011. do 2022.  svirala  s internacionalnim klavirskim triom Solarek.  Dugo je surađivala  s poznatom mađarskom  violisticom Eniko Magyar.  Za međunarodnu donatorsku organizaciju Jehudija Menuhina pod nazivom Live Music Now!  nastupala je kao solistica još od 2006. i do 2016. sa švedskom  mezzo-sopranisticom  Mae Heydorn.  Jedno vrijeme je nastupala  u okviru organizaciju Making Music iz Londona.

 

Godine 2010./2011. radila je kao docentica na Sveučilištu Middlesex u Londonu, a od listopada 2011.  zaposlena je kao docentica na Visokoj glazbenoj školi u Würzburgu u Njemačkoj.

 

Od 2014. daje internacionalne klavirske majstorske tečajeve.  Do sada ih je održala u Kini, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

 

Često je član ocjenjivačkog suda  za klavirska  natjecanja i natjecanja komorne glazbe u Londonu i Njemačkoj.

 

Diana Brekalo održala je koncerte i klavirske recitale u cijeloj Europi, u  SAD-u, Japanu, Kini  (Oriental ArtsCenter Concert Hall, Schanghai, Forbidden City Concert Hall, Peking).  Pored turneje po  Kini bila je na koncertnoj turneji po Skandinaviji i baltičkim zemljama s nastupom  u S. Peterburgu  u Rusiji. U Velikoj Britaniji nastupila je u Cadogan Hallu, Wigmare Hallu, St. James Picadilly, St John's Square, St Martin-in-the -Fields, Bridgewater Hallu, Fairfield Halls, Regent Hallu, West Road Concert Hallu i Lancaster Hallu. U Hrvatskoj je nastupila na Dubrovačkom ljetnom festivalu, a  godine  1996.  na Festivalu nove glazbe u  Podravskoj Slatini na osobni poziv  skladatelja Milka Kelemena.  U Finskoj je 2018. sudjelovala na  Festivalu komorne glazbe Syssma  (Syssma Chamber Music Festival).

 

Sudjelovala je u televizijskim i radio emisijama u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.  Na HRT  gostovala je u emisiji Dobro jutro Hrvatska. Kao solist nastupila je s orkestrima uključujući  dva puta s Kraljevskim filharmonijskim orkestrom (Royal Philharmonic Orchestra), Stuttgartskim komornim orkestrom, Stuttgartskom filharmonijskim orkestrom te Dubrovačkim simfonijskim orkestomr.

 

Diana Brekalo rođena u Stuttgartu  u Njemačkoj, počela je svirati klavir već s četiri godine.

Od šeste godine bila je učenica  profesorice  klavira Ane Hartauer koja je ubrzo preminula. Njezina nova dugogodišnja profesorica, Monika Giurgieman odmah je primijetila da je Diana svestrano nadarena i jednako dobra kao solistica i kao komorna glazbenica. Pohađajući glazbenu školu u Stuttgartu imala  je intenzivnu  nastavu i bila u nadarenoj klasi, takozvanoj STUVO koja ju je  pripremala za glazbeni studij. Tu nastavu stipendiralo je Ministarstvo kulture Baden Württemberga.

 

Pohađala je tečajeve komorne glazbe kod  M. Uhde, R. Gleissner,  R. Piernaya, R Bowmana i C. Prégardiena kao i majstorski klavirski tečaj kod  G. Lohmeyer, D. Rosan, G. Amiras, R. Morrison, J. Rink, R.O'Hora, M. Roscoe,  F.Gamba, O.Gordon i K. Hellwig.

 

S dvanaest godina osvaja četiri puta prvo mjesto na klavirskim natjecanjima  i  dva prva mjesta

na  državnim natjecanjima komorne glazbe Jugend Musiziert te dobila stipendiju  Zaklade Oskar i Vera Riter  i posebnu Nagrada za unapređivanje mladih umjetnika (Förderpreis) banke Kreissparkasse Baden-Württemberg.

 

Od ožujka 2001. u predklasi je Stuttgartske visoke glazbene škole, a u veljači 2004. počinje s

redovnim studijem kod profesorice Sosane Rudjakov koja uživa svjetski renome. Poslije završenog

osnovnog studija u Stuttgartu, u rujnu 2006. nastavlja školovanje na elitnoj Školi za glazbu i dramu Guildhall  (Guildhall School of Music and Drama) u Londonu, u klasi prof. Joan Havill gdje je postigla  Bachelor of Music (2008) i Master of Music za izvedbu (2010).  Prestižni studij u

Engleskoj omogućila joj je stipendija  Njemačke zaklade za glazbeni život ( Deutsche Stiftung Musikleben ) . Godine   2007./2008. dobila je  financijsku potporu  od  Simon  Phillis Award i Sergei Rachmaninov Award u Londonu, i 2009./10.  od  Leverhulme Trus i od Worshipful Companies of  Innholders i Insurers.

 

 

Diana Brekalo  pobjednica je više klavirskih natjecanja:

 

1997:   Druga nagrada na Klavirskom natjecanju Matthaes

1998:   Prva nagrada na  njemačkom državnom natjecanju Jugend musiziert

1999:   Prva nagrada na Internacionalnom klavirskom  natjecanju Pinerolo u Italiji.

2000:   Prva nagrada na XIV. Internacionalnom klavirskom natjecanju u Ibizi.

            Druga nagrada na Internacionalnom klavirskom natjecanju njemačko-frncuskog Lions-kluba

2007:   Nagrada  Generalnog direktora na Klavirskom natjecanju  Jaques Samuel

             Druga nagrada Internacionalnog koncertnog Hastings natjecanja (Hastings Concerto     Competition)

2008:  Treća nagrada  na   Natjecanju  oxfordskog glazbenog festivala (Oxford Music Festival Competitio)

2009:   Prva nagrada na  Internationalnom kroydonskom  koncertnom natjecanju  (International  Croydon Concerto Competition)

2012:    Pobjednica  Natjecanja za soliste  Cambridge  (Soloist Competition Cambridge)

             Pobjednica  Natjecanja  Manchesterskog  koncertnog društva Midday (Manchester Midday    Concerts Society Competition)

 

Diana Brekalo dobitnica je i medijske nagrade Večernjakova domovnica.

2010:      Večernjakova domovnica, nagrada  čitatelja Večernjeg lista za najpopularniju  hrvatsku glazbenicu  izvan  Hrvatske.


'A tremendously appealing soloist'
Seen and Heard international

bottom of page